jsocha

Informatyka 3M

Main Menu

Login Form

jsocha

Makaron z krewetkami

 

Składniki:

200 g mrożonych krewetek 

125 g makaronu

1 łyżka oliwy

1/3 cebuli

1/2 łyżki masła

1/2 łyżeczki suszonego oregano

2 ząbki czosnku

pomidorki koktajlowe

posiekana natka pietruszki

125 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • 1. Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
  • 5. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. 
  • 6. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
  • 7. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
  • 8. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
  • Smacznego!