jsocha
Makaron z krewetkami
Składniki:
200 g mrożonych krewetek
125 g makaronu
1 łyżka oliwy
1/3 cebuli
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe
posiekana natka pietruszki
125 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- 1. Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
- 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 3. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
- 5. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
- 6. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
- 7. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
- 8. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
- Smacznego!