jsocha

Informatyka 3M

Main Menu

Login Form

jsocha

Spaghetti al Nero di Seppia

Składniki:

500 g spaghetti z sepią

500 g dużych krewetek

250 g pomidorków koktajlowych 

2-3 ząbki czosnku

1. Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie przygotuj krewetki: obierz ze skorupek, usuń z każdej przewód pokarmowy i dokładnie wypłucz.

2. Wrzuć makaron do wrzątku i gotuj ok.6-7 minut.

3. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek, zioła i krewetki. Wszystkie składniki delikatnie podsmaż (ok. 2 minut), dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość  duś jeszcze chwilę, aż pomidorki puszczą sok i wymieszają się z pozostałymi składnikami.

4. Odlej wodę z makaronu (powinien być ugotowany al dente). Makaron połącz z krewetkami, pomidorkami i sosem z patelni.

5. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. 

Smacznego!

 

Makaron z krewetkami

 

Składniki:

200 g mrożonych krewetek 

125 g makaronu

1 łyżka oliwy

1/3 cebuli

1/2 łyżki masła

1/2 łyżeczki suszonego oregano

2 ząbki czosnku

pomidorki koktajlowe

posiekana natka pietruszki

125 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • 1. Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
  • 5. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. 
  • 6. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
  • 7. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
  • 8. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
  • Smacznego!

Spaghetti bolognese

Pierwszym przepisem będzie tradycyjne, każdemu znane spaghetti bolognese. Aby przygotować to pyszne danie potrzebujemy: 


300 ml passaty pomidorowej,

300 g mielonej wołowiny,

300 g makaronu spaghetti,                                                                                                                                                                                        

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

1 ząbek czosnku,

1 mała cebula

0,5 łyżeczki suszonego tymianku,

0,5 łyżeczki suszonego oregano

oliwa z oliwek 

sól, pieprz,

świeża bazylia.

 

 

  1. 1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.

  2. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.

  3. 3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  4. 4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.

  5. Smacznego!

Spaghetti alla carbonara

Następnym przepisem będzie spaghetti alla carbonara.

Składniki to:

2 jajka,

100 g boczku,

150 g makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku, 

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,

30 g Parmezanu,

sól, pieprz. 

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem. rrrrrr
  • Smacznego!

Makaron na każdą okazję

Witaj!

 

Według mnie kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uniwersalnych kuchni świata. Nie ukrywam, jest jedną z moich ulubionych kuchni, dlatego na mojej stronie postanowiłem podzielić się z Tobą moimi ulubioymi przepisami na pyszny, włoski makaron.