jsocha
Spaghetti al Nero di Seppia
Składniki:
500 g spaghetti z sepią
500 g dużych krewetek
250 g pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
1. Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie przygotuj krewetki: obierz ze skorupek, usuń z każdej przewód pokarmowy i dokładnie wypłucz.
2. Wrzuć makaron do wrzątku i gotuj ok.6-7 minut.
3. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek, zioła i krewetki. Wszystkie składniki delikatnie podsmaż (ok. 2 minut), dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość duś jeszcze chwilę, aż pomidorki puszczą sok i wymieszają się z pozostałymi składnikami.
4. Odlej wodę z makaronu (powinien być ugotowany al dente). Makaron połącz z krewetkami, pomidorkami i sosem z patelni.
5. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Makaron z krewetkami
Składniki:
200 g mrożonych krewetek
125 g makaronu
1 łyżka oliwy
1/3 cebuli
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe
posiekana natka pietruszki
125 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- 1. Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
- 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 3. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
- 5. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
- 6. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
- 7. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
- 8. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
- Smacznego!
Spaghetti bolognese
Pierwszym przepisem będzie tradycyjne, każdemu znane spaghetti bolognese. Aby przygotować to pyszne danie potrzebujemy:
300 ml passaty pomidorowej,
300 g mielonej wołowiny,
300 g makaronu spaghetti,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula
0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
0,5 łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
świeża bazylia.
-
1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
-
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
-
3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.
-
4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.
- Smacznego!
Spaghetti alla carbonara
Następnym przepisem będzie spaghetti alla carbonara.
Składniki to:
2 jajka,
100 g boczku,
150 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
30 g Parmezanu,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
- Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
- Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem. rrrrrr
- Smacznego!
Makaron na każdą okazję
Witaj!
Według mnie kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uniwersalnych kuchni świata. Nie ukrywam, jest jedną z moich ulubionych kuchni, dlatego na mojej stronie postanowiłem podzielić się z Tobą moimi ulubioymi przepisami na pyszny, włoski makaron.