jsocha
Spaghetti bolognese
Pierwszym przepisem będzie tradycyjne, każdemu znane spaghetti bolognese. Aby przygotować to pyszne danie potrzebujemy:
300 ml passaty pomidorowej,
300 g mielonej wołowiny,
300 g makaronu spaghetti,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula
0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
0,5 łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
świeża bazylia.
-
1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
-
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
-
3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.
-
4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.
- Smacznego!