jsocha

Informatyka 3M

Main Menu

Login Form

jsocha

Spaghetti bolognese

Pierwszym przepisem będzie tradycyjne, każdemu znane spaghetti bolognese. Aby przygotować to pyszne danie potrzebujemy: 


300 ml passaty pomidorowej,

300 g mielonej wołowiny,

300 g makaronu spaghetti,                                                                                                                                                                                        

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

1 ząbek czosnku,

1 mała cebula

0,5 łyżeczki suszonego tymianku,

0,5 łyżeczki suszonego oregano

oliwa z oliwek 

sól, pieprz,

świeża bazylia.

 

 

  1. 1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.

  2. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.

  3. 3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  4. 4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.

  5. Smacznego!