jsocha

Informatyka 3M

Main Menu

Login Form

jsocha

Spaghetti alla carbonara

Następnym przepisem będzie spaghetti alla carbonara.

Składniki to:

2 jajka,

100 g boczku,

150 g makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku, 

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,

30 g Parmezanu,

sól, pieprz. 

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem. rrrrrr
  • Smacznego!