jsocha
Spaghetti alla carbonara
Następnym przepisem będzie spaghetti alla carbonara.
Składniki to:
2 jajka,
100 g boczku,
150 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
30 g Parmezanu,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
- Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
- Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem. rrrrrr
- Smacznego!